Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Van alles en nog wat Ford/Mustang gerelateerd.

Moderator: Shelby GT-H

Gebruikersavatar
78ghiaT5
Super User
Berichten: 7053
Lid geworden op: do 07 apr, 2005 15:09
Locatie: Den Haag

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door 78ghiaT5 »

wat is die plek op de C-stijl? is daar gelast?

Harry
8F04F175384 = Ford T5 II Ghia 1978 Gold-Brown metallic
6F04F211683 = Mustang II Ghia 1976 'Silver Luxury Group'
Goud en Zilver... een Olympische combinatie!
8F02Z138253 = Mustang II Coupe 1978 (deceased)
RJKMotorsport
Berichten: 109
Lid geworden op: ma 18 mar, 2013 12:40

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door RJKMotorsport »

78ghiaT5 schreef:wat is die plek op de C-stijl? is daar gelast?

Harry

Ja, in de C-stijl, en met name aan de linker kant scheuren ze nogal eens graag door het torderen van de carrosserie. Deze is verstevigd. Ook tussen het schutbord en de shoktower scheuren ze nogal eens. Dit is links en recht dubbel plaatwerk geworden.

Dit is een auto die niet gebruikt gaat worden voor toertochten maar die het circuit op gaat dus vol belast gaat worden...
Gebruikersavatar
66hipowannebee
Donateur 2014
Berichten: 4375
Lid geworden op: za 18 sep, 2004 11:53
Locatie: Sliedrecht

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door 66hipowannebee »

Dat was nog niet opgevallen ivm je rolkooi :mrgreen:

leuk project,zie graag meer

Tonie
66 restomod
GSX-R750 K3
"Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death."
The guy who invented the first wheel was an idiot. The guy who invented the other three, he was the genius.

(TMP) TonieMustangParts@hotmail.com
RJKMotorsport
Berichten: 109
Lid geworden op: ma 18 mar, 2013 12:40

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door RJKMotorsport »

Weet eigenlijk iemand wat op de data plate van een Amsterdamse Mustang color F07 precies voor een kleur is?
Gebruikersavatar
Mustang Den Haag
Berichten: 4071
Lid geworden op: di 19 apr, 2005 15:08

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door Mustang Den Haag »

RJKMotorsport schreef:Weet eigenlijk iemand wat op de data plate van een Amsterdamse Mustang color F07 precies voor een kleur is?
Dacht dat het een bij elkaar gerasp zooi was moet je even aan Arjan Nugteren vragen .......

GR ROB
_________________________________________________________________________________________________________
Enjoy Life Today, don't wait for it...
Gebruikersavatar
72grande
Berichten: 4407
Lid geworden op: ma 18 aug, 2003 21:05
Locatie: Schiedam
Contacteer:

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door 72grande »

Afbeelding
DSC01580 by Marc Noordink, on Flickr

Mustang liefhebbers, dit topic heeft 7½ jaar stilgelegen. Dat is wat het is; echter, dit specifieke Amsterdamse verhaal is op de wereldschaal voor de Mustang productie misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar voor ons toch wel een uniek stukje geschiedenis. En we hebben nu gewoon interessant nieuws! Een nieuw topic starten had gekund, maar het is toch passender aan te sluiten op de 40 voorgaande pagina’s. De laatste vraag van 7½ jaar geleden gaat over kleuren, en dat is zeker een verhaal apart. Wat we weten uit correspondentie met de dealers is dat de Mustangs gespoten zijn in Amsterdamse kleuren en dus niet in Amerikaanse kleuren. De Amsterdamse kleuren vonden hun oorsprong in het pallet van de Britse Fords, maar we hebben nog geen sluitende lijst van kleurnamen en kleurnummers. Hopelijk krijgen we die lijst nog een keer sluitend.

Voor de context, Rob van Rijn is overleden en Arjan Nugteren is een aantal jaren geleden een andere kant opgegaan. Beide mannen hebben destijds veel informatie over de Amsterdamse Mustang boven tafel kunnen krijgen. Reiny van Uden en ik zijn eind 2018 bij Arjan thuis op bezoek geweest en wij hebben toen veel materiaal van hem gekregen. Ook Reiny en ik hebben door andere bezigheden en verantwoordelijkheden weinig kunnen doen met “Amsterdam”, maar vergeten hebben we het niet. Misschien wel mede door een onlangs op dit forum opgedoken “nieuwe” Amsterdamse Mustang hebben wij tegen elkaar gezegd dat wij ons best moeten doen om de kennis en het materiaal voor het nageslacht te bewaren. Als we niet oppassen weet straks niemand meer hoe het precies zat. Dus wij zijn weer gaan spitten in de stukken en we zijn zo veel mogelijk aan het ordenen.

Toeval bestaat niet, zegt men wel eens, en toch bracht toeval een erg vroege Amsterdamse Mustang op ons pad. En aan de hand daarvan kunnen we inhoudelijk nieuws delen in dit topic. Ik zeg een vroege, maar het is zelfs de oudst bekende Amsterdam Mustang, met productiemaand september 1965. En nu wordt het bijzonder en hebben we gelijk het inhoudelijke nieuws te pakken: in de Amerikaanse fabrieken is in september 1965, na de fabrieksvakanties, naar goed Amerikaans gebruik modeljaar 1966 al begonnen, met de daarbij behorende uiterlijke aanpassingen ten opzichte van modeljaar 1965. Ons fotomodel van vandaag heeft echter alle 1965 kenmerken! Van andere Amsterdam Mustangs later dat najaar weten we echter dat zij wel de 1966 kenmerken hebben gekregen. Wat zit hier achter?

In de grote hoeveelheid correspondentie die Arjan Nugteren destijds bij Ford Nederland heeft kunnen bemachtigen hebben wij onlangs een aantal documenten ontdekt die duidelijkheid geven. Er waren eind 1964 en begin 1965 een drietal van invloed zijnde factoren: het onverwacht grote succes van de Mustang maakte uitbreiding van de productiecapaciteit interessant, de fabriek in Amsterdam had te maken met overcapaciteit en een vergelijking met invoerrechten, belastingen en lokale fabricagekosten maakte assemblage van de Mustang in Nederland financieel aantrekkelijker dan het invoeren van dezelfde auto. In bijgaande correspondentie zie je dat terug; allereerst de brief van 26 februari 1965 van Amsterdam aan België. De overcapaciteit wordt benoemd en direct wordt besproken dat de productie van de Mustang in september zal beginnen. Maar omdat er geen onderscheid in plaatwerk is, zullen er in september en oktober 1965 een beperkt aantal 1965 modellen gebouwd worden, om in november naar 1966 modellen over te gaan. Op de tweede pagina lees je dat dat de jaarproductie MkIII (dat gaat om de Britse Zephyr/Zodiac) op 1 juli klaar moet zijn (om plaats te maken voor de Mustang productielijn) en dat Amsterdam en Antwerpen die auto’s dan maar op voorraad moeten nemen.

De volgende alinea is ook interessant, omdat daarin staat dat Ford of Mexico de tooling voor de Amsterdamse productie moet gaan maken. Daar hebben we ook onderzoek naar gedaan en het blijkt dat de Mexicanen, gewend als ze waren om met beperkte middelen te werken, in het ontwerpen van die fabricage tooling vindingrijker en goedkoper waren dan de Amerikanen. Ford of Mexico heeft in die jaren zo een twintigtal Ford fabrieken van tooling voorzien. En vervolgens wordt in de brief duidelijk dat de Anglia niet meer rendabel te produceren is en dat Amsterdam gaat opschuiven naar vrachtwagen productie.

Per dezelfde datum, 26 februari 1965, gaat er vanuit Amsterdam een telegram naar de hoge heren in Dearborn met daarin een spoedaanvraag om de goedkeuring van een fors budget om de Mustang assemblage in Amsterdam mogelijk te maken. Tooling uit Mexico die 1 juli moet arriveren en dan in de weken tot de fabrieksvakantie van 26 juli geïnstalleerd moet worden. Job nummer één in de laatste week van augustus met 1965 materiaal en ongeveer 100 1965’ers bouwen om per 1 november naar modeljaar 1966 over te gaan. Grappig genoeg zou de tooling in Amsterdam goedkoper gemaakt kunnen worden (denkt Amsterdam) dan in Mexico, maar zo staat op de tweede pagina, het schema daarvoor is te krap. Desondanks fors voordeel voor het totale concern door in Amsterdam te gaan assembleren …

En zo komen we bij AN07EC28041 die je hier ziet. In theorie zou het de eerste in Amsterdam geassembleerde Mustang kùnnen zijn, maar dat kunnen we nergens op baseren. Heel zeker is wel dat het één van de eerste Mustangs is die in Amsterdam van de band gerold zijn. Daarbij zijn de modeljaar 1965 kenmerken natuurlijk overduidelijk. Wat vervolgens behoorlijk bijzonder is, is dat de huidige eigenaar deze auto al sinds 1975, dus maar liefst 48 jaar in zijn bezit heeft! De auto is nooit echt gerestaureerd, maar in de loop van die 48 jaar is er natuurlijk veel aan onderhoud en vervanging gedaan. Omdat de eigenaar in de jaren tachtig een keer een specifiek onderdeel nodig had, stuitte hij met zijn chassisnummer (VIN) op een probleem. Dat kon niet kloppen, zo werd hem verteld. Toen werd het bewuste onderdeel op een andere manier besteld, maar gaandeweg begon toen met hulp van T.M.C.N. het verhaal duidelijk te worden dat deze Mustang niet uit een Amerikaanse fabriek kwam, maar uit de Amsterdamse! De Mustang is niet meer helemaal origineel, al door de eerste eigenaar werden bijvoorbeeld het vinyl dak en het Luxury (Pony) interieur toegevoegd. Net als de Fairlane wieldoppen die de huidige eigenaar nog steeds mooier vindt dan de originele Mustang doppen die hij ook in bezit heeft. Aan het begin noemde ik de Amsterdamse kleuren al, deze Mustang is nog altijd gespoten in de unikleur Alpina Green, code 03 of F03. Al met al is het een uniek stukje Nederlandse Mustang historie!

Het verhaal is hiermee nog niets eens afgelopen, want deze Mustang gaat in januari op de boot naar de USA. Daar zal hij wegens de “Amsterdam Connection” worden tentoongesteld in het Mustang Owners Museum in Concord (North Carolina) en worden getoond tijdens de viering van 60 jaar Mustang in Birmingham (Alabama).

De geschiedenis overziend is men in Amsterdam in september 1965 inderdaad met de Mustang assemblage begonnen en ook volgens plan nog met modeljaar 1965. Er zijn nog drie van die 1965 Mustangs uit Amsterdam bekend. Precieze aantallen zijn er niet, maar ik vermoed zelf op basis van de totale productie dat het aantal van 100 niet gehaald is (maar ik kan het niet zeker weten!), wel is duidelijk dat uiteindelijk al in oktober 1965 met modeljaar 1966 begonnen werd. We zoeken gewoon door tot we weer nieuwe zaken te weten komen!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
DSC01603 by Marc Noordink, on Flickr

Afbeelding
DSC01604 by Marc Noordink, on Flickr

Afbeelding
DSC01623 by Marc Noordink, on Flickr
Marc
Gebruikersavatar
Dakloos
Super User
Berichten: 5530
Lid geworden op: za 17 jun, 2006 11:16

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door Dakloos »

Interessant leesvoer Marc! Bedankt voor het delen.
Erwin

1966 convertible
Gebruikersavatar
Gearz
Super User
Berichten: 5520
Lid geworden op: zo 11 mei, 2008 18:39
Locatie: Midden-Gelderland

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door Gearz »

's Neerlands trots, geweldig mooi stukje geschiedenis Marc.

Michel.
'70 440hp - 590NM 347 EFI Stroker, Astro A5 manual, 9" 3.50ls, '12GT disc-disc, R&P.
Gebruikersavatar
Big_fun_58
Berichten: 1808
Lid geworden op: di 26 jul, 2005 12:18
Locatie: Mierlo

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door Big_fun_58 »

Gaaf hoor! Echt speurwerk. Ik zie me zo in gedachte Baantjer en Maigret samen aan een grote tafel voor me. Mooi stel hoor. :mrgreen:
Ga zo door. Bedankt!! :ok:
It's the M@DM@N.......... #>B-)
Gebruikersavatar
Hamster
Berichten: 241
Lid geworden op: do 14 jul, 2016 12:49

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door Hamster »

Bijna onwerkelijk hoe zestig jaar geleden de bedrijfsvoering ging. Niet echt "Toyota style", zeg maar :)
Mooi verhaal man! :up:
Iedere dag is een schooldag
Gebruikersavatar
Swordfish79
Berichten: 828
Lid geworden op: zo 05 jul, 2015 13:20

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door Swordfish79 »

Mooie info weer. Thnx
Gebruikersavatar
rzboss302
Berichten: 677
Lid geworden op: ma 12 apr, 2004 10:39

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door rzboss302 »

Geweldig verhaal weer Marc over een stukje geschiedenis van de in Amsterdam gebouwde Ford Mustang.

Je schrijft dat de huidige eigenaar de mustang al sinds 1975 in z'n bezit heeft, echter volgens de RDW site is de laatste datum tenaamstelling 28-08-1990.

groeten Richard
Ford Mustang

69' mach 1 : 390 cui, 4-speed.
70' boss 302
------------------------------------
If you're under control.....
you're not going fast enough
Gebruikersavatar
72grande
Berichten: 4407
Lid geworden op: ma 18 aug, 2003 21:05
Locatie: Schiedam
Contacteer:

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door 72grande »

Dank heren!

@ Jan: voor speurwerk in Mustang historie hebben we natuurlijk een groot voorbeeld :)

@ Richard: dat hadden we natuurlijk al gezien voor we naar de auto toe gingen. Toen de eigenaar de auto op de kop tikte zat hij nog in militaire dienst (niet gek als je hem nu al 48 jaar hebt) en kwam de auto op naam van zijn vader; dat is later aangepast.

Naast zoeken naar informatie, gaan we nu kijken naar welke Mustangs er nog zijn. Vele jaren geleden was Dave Hammar begonnen met zijn "South of the Border Registry" en Arjan heeft daarop voortgeborduurd. Inmiddels zijn die gegevens al lang niet meer geactualiseerd, dus reden om daarnaar te kijken. Wordt vervolgd!
Marc
Gebruikersavatar
grandmaster n
Berichten: 1528
Lid geworden op: za 19 jan, 2008 12:14

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door grandmaster n »

wat een detective story !!

gr
edgar
Retired Moderator
Berichten: 2905
Lid geworden op: do 10 jun, 2004 20:05
Locatie: -6 NAP

Re: Mustang's uit Ford fabriek Amsterdam

Bericht door edgar »

Petje af!

Weer een mooi stukje leesvoer! Dank dank dank
1966 Mustang Convertible, 289 c-code, c4 Cruise-o-Matic, Edelbrock Performer 289 intake manifold, Holley 4160 carb., Pertronix ignition, tri-y headers, CompCams XE256 cam, Ported heads (Jan Alsemgeest specials), dual exhaust.
Plaats reactie

Terug naar “Lounge”